Recepten

Op onze sociale media (Facebook en Instagram) plaatsen we wekelijks gezonde en makkelijke recepten om jou van de nodige inspiratie te voorzien. De recepten uit deze rubriek "Eet mee met FITkeeper" vind je terug in dit handige overzicht en worden ook iedere week aangevuld. Kies je favoriete gerecht en... Eet smakelijk!

Wraps met falafel en feta

Recept voor 2 personen

Bereidingstijd: 20 min

 

Ingrediënten

- 4 wraps

- 250 gr falafelballetjes

- 4 el hummus

- Halve komkommer

- 50 gr wortel julienne

- 75 gr sla

- 50 gr feta

 

Bereidingswijze

1. Giet een scheutje olie in een pan en bak de falafelballetjes volgens de instructies op het pak

2. Snijd de komkommer in plakjes en de feta in blokjes

3. Besmeer de wraps rijkelijk met hummus

4. Daarna kun je de wraps beleggen met falafelballetjes, komkommer, wortel julienne, feta en sla

 

Bron: Lekker en simpel

Pompoen-courgettesoep met Indiaas tintje

Recept voor meerdere porties

 

Ingrediënten

- 2 uien

- 1 knoflookteentje

- Groentebouillon blokje

- Ca. 1 liter water

- Kruidenpasta Tikka Massala (Patak's)

- Ca. 100 ml kokosmelk of kookroom

 

Bereidingswijze

1. Versnipper de ui en pers de knoflook

2. Snijd de courgette in blokjes

3. Om de pompoen beter te kunnen snijden doe hem (met gaatjes) enkele minuten in de magnetron. Verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes (evt. met schil)

4. Fruit de ui en knoflook 2 minuten

5. Voeg alle groente toe en water (zoveel dat de groente net onder water staan)

6. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan 

7. Laat ca. 10-15 minuten koken (tot de groente gaar/zacht zijn)

8. Pureer de soep met een staafmixer

9. Voeg 1-2 eetlepels kruidenpasta en de kokosmelk toe en roer goed door. 

10. Laat nog 2-3 minuten koken

 

Tip: verdeel de soep over meerdere bakjes en vries deze in. Eet de soep bij je lunch, dan heb je meteen een portie groente.

Kip met zoete aardappel

Bij dit recept kan alles de oven in! Lekker makkelijk! Het kost enkel wat geduld. Recept voor 2 personen.

 

Ingrediënten

- 300 gr kipfilet

- 250 gr zoete aardappel

- 200 gr kikkererwten

- 100 gr cherrytomaatjes

- 70 gr tomatenpuree

- 1 rode paprika

- 1 gele paprika

- 1 rode ui

- 1 tl tijm

- 1 tl cayennepeper

- 1 tl rozemarijn

- 1 el halfvolle mayonaise

- Scheutje olijfolie

- Naar smaak peper en zout

 

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de paprika in reepjes. Schil de zoete aardappelen en snijd ook die in reepjes. Snijd de ui in dunne parten. Laat de kikkererwten uitlekken en snijd de cherrytomaatjes doormidden.

2. Leg het bakpapier op de bakplaat en giet er een scheutje olijfolie over. Verspreid de olijfolie over het bakpapier met een stukje keukenpapier. Verspreid de paprika, zoete aardappel en ui over het bakpapier en bak deze ca. 20 minuten in de oven.

3. Snijd ondertussen de kip in stukken. Maak een marinade van tomatenpuree, mayonaise, tijm, cayennepeper, rozemarijn en een snufje peper en zout. Marineer vervolgens de kip.

4. Neem de bakplaat uit de oven en voeg de kikkererwten, de cherrytomaatjes en de gemarineerde kip toe en laat deze 15 minuten bakken in de oven.

 

Bron: Fit.nl

Minnesota winter chili

Dit is een recept  van de Amerikaanse ultra marathonloper Scott Jurek. Het komt uit zijn boek “Eat & Run” waarin hij zijn levensloop beschrijft en hoe hij zich ontwikkelde tot één van de beste langeafstandslopers ter wereld. Hij presteerde dit met een veganistische levenswijze.

 

Ingrediënten

- 2 eetlepels olijfolie

- 2 teentjes knoflook, uitgeperst

- 1 fijngesneden ui

- 10 fijngesneden champignons

- ½ gesneden groene paprika

- ½ gesneden rode paprika

- 100 gram gesneden wortel

- 1 jalapeno peper (of een andere peper naar keuze)

- Klein blikje maiskorrels

- 1 theelepel komijn

- 2 eetlepels chili poeder

- 2 theelepels zeezout

- ½ theelepel zwarte peper

- 400 ml blik tomaten

- Blikje tomatenpuree

- Blikje kidney bonen

- Blikje zwarte bonen

- Blikje rode bonen

- Ongeveer een ½ liter water

- 200 gram bulgur

- Zoete chilisaus en/of cayennepeper naar smaak 

- Klein bosje verse koriander voor de garnering

 

Je kunt gerust variëren met de ingrediënten, met name met de soorten en hoeveelheden bonen.

 

Bereidingswijze

1. Verhit de olie in een grote pan.

2. Fruit de ui met de knoflook en de kruiden op totdat het zacht is (5-10 minuten).

3. Voeg de resterende ingrediënten toe, behalve de koriander.

4. Laat alles een minuut of 30 sudderen. Dan goed doorroeren en nog een minuut of 15 zachtjes laten koken.

5. Eventueel chilisaus of cayennepeper toevoegen. Garneren met de fijngesneden koriander.

 

Bron: Eat & run (Scott Jurek)

Pe­pe­ri­ge zalm­fi­let en broc­co­li met ha­zel­no­ten

Zalmfilet heeft weinig extra's nodig, maar met broccoli en hazelnoten is ie wel nóg lekkerder.

 

Ingrediënten

- 2 el (olijf)olie

- 500 gr bakaardappeltjes

- 2 tl gedroogde tijm

- 25 gr ongebrande hazelnoten

- 1 tl Euroma peper melange Jonnie Boer (specerijenmelange, blikje 75 gr)

- 160 gr verse zalmfilets

- 400 gr koelverse broccoliroosjes

- 1 el sladressing naturel (variaties mogelijk)

 

Bereidingswijze

1. Verhit de olie in de grote koekenpan en bak de aardappeltjes met de tijm, peper op middelhoog vuur in 14 min. goudbruin en gaar. Schep regelmatig om.

2. Verhit ondertussen een andere koekenpan zonder olie of boter en rooster de hazelnoten 3 min. op middelhoog vuur.

3. Neem uit de pan en laat afkoelen op een bord. Hak grof. Strooi de pepper melange op een bord en haal de zijkanten van de zalmfilet erdoor.

4. Halveer de broccoliroosjes en kook ze in 4 min. beetgaar. Giet af in een vergiet en laat goed uitlekken. Schep om met de hazelnoten en de sladressing.

5. Verhit ondertussen de rest van de olie in dezelfde koekenpan en bak de zalm op middelhoog vuur 6 min. Keer halverwege.

6. Verdeel de aardappeltjes en broccoli over de borden, breek de zalm in stukken en serveer erbij.

 

Bron: Allerhande (Albert Heijn)

Gezond bananenbrood

 

Een heerlijk recept voor gezond bananenbrood. Ik vind het leuk om in het weekend iets lekkers te bakken. En helemaal als het dan ook nog gezond, voedzaam en eiwitrijk is... en heel makkelijk te maken! Bananenbrood is ideaal als ontbijt, tussendoortje of bij koffie/thee!

 

Ingrediënten

- 3 (rijpe) bananen

- 150 gr amandelmeel

- 1,5 tl bakpoeder

- 3 eieren

- snufje zout

- 2 el honing

- 1 handje noten (bijv. pecan)

- snufje kaneel

- olie om in te vetten

 

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 170 graden

2. Prak de bananen fijn en mix met de eieren en de honing

3. Voeg alle ingredienten (behalve de noten) toe en mix tot een glad beslag

4. Vet een cakevorm in of bekleed deze met bakpapier

5. Giet het mengsel in de vorm en strooi de noten eroverheen

6. Zet de cakevorm in de oven en bak het bananenbrood in 55 minuten gaar

7. Haal het vervolgens uit de oven, laat iets afkoelen en snijd in plakken

 

Ook handig om plakjes in te vriezen, voor de rest van de week.

 

Bron: Chickslovesfood